Bedrijfsbezoek Artihove en ALV | 28 maart 2017

Op 28 maart 2017 waren wij te gast bij Artihove (www.artihove.nl) in Bergschenhoek. Corry Ammerlaan- van Nieuwkerk, artistiek directeur en kunstenares vertelt ons hoe Artihove is ontstaan.

Corry wilde graag haar creatieve talent commercieel gebruiken. Het moest toch mogelijk zijn om kunst via het bedrijfsleven dichter bij de gewone man te krijgen? Corry ging op bezoek bij diverse bedrijven en ontving al snel opdrachten om bijvoorbeeld een kunstobject te ontwerpen dat gegeven kon worden bij een jubileum of bij het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd van een medewerker.

In 1989 werd het kunstcentrum Artihove geopend, een complex waarin kunstenaars in diverse ateliers werkzaam zijn. Corry ontwikkelde vanaf die tijd en tot op heden kunstwerken voor grote gerenommeerde bedrijven en instellingen. Dit kan variëren van een sculptuur voor in de bedrijfstuin tot het ontwerpen van een theelepeltje.

Corry legt ons uit hoe het proces voor bijvoorbeeld het ontwerpen van een sculptuur voor in een bedrijfstuin tot stand komt. Allereerst verdiept Corry zich in het bedrijf. Met welke elementen heeft dit bedrijf te maken? Vervolgens gaat zij aan het schetsen. Met de schetsen wordt het bedrijf bezocht. Er wordt uitleg gegeven waarom de kunstenaar op deze ideeën is gekomen. Het verhaal erachter wordt duidelijk. Als uiteindelijk een definitief ontwerp is bepaald wordt het kunstwerk vervaardigd.

Na dit inspirerende verhaal worden wij uitgenodigd de tuin te bekijken waarin diverse kunstobjecten te zien zijn. Ook krijgen wij een rondleiding door de showroom. Bij bijna ieder voorwerp is een kort verhaal geschreven waarom dit object er zo uitziet. Kunst gaat ineens leven, bezoekers begrijpen veel meer waarom het object (groot of klein) op deze wijze tot stand is gekomen.

Omdat de ALV gehouden wordt en wij het diner nuttigen bij Vidaa (www.vidaa.nl) onderdeel van Artihove komen we enigszins in tijdsnood. Het blijkt niet mogelijk de complete showroom te bekijken. Maar dit is een extra reden om terug te komen. De showroom en de tuin staan open voor publiek, er wordt geen entree geheven.